Har du precis börjat jobba mot offentlig sektor eller känner du att du vill ha en liten uppfräschning efter semestern? Vi har samlat våra 5 bästa tips som hjälper dig att komma igång och ta dina offentliga affärer till nästa nivå!
1. Var förberedd
Börja med att göra en analys av ditt eget företag och se över var era styrkor och svagheter ligger. Titta även på era konkurrenter och fundera på vilka för-och nackdelar ni har gentemot dem. Genom att titta på tidigare upphandlingar som den upphandlande organisationen har gjort kan du även hitta faktorer som kan vara värdefullt för dem i en upphandling. Läs upphandlingen noggrant och försök att skräddarsy ditt erbjudande efter vad som efterfrågas. Ju mer du anpassar ditt erbjudande desto större är chansen att du vinner affären.
2. Börja i god tid
Du kan alltid hitta aktuella upphandlingar via en bevakningstjänst eller ett annonstorg. Men för att hitta de bästa affärerna är det alltid klokt att påbörja arbetet redan innan upphandlingarna annonseras. Du kan höra av dig direkt till kommunen och ställa frågor kring deras nuvarande ramavtal och när de går ut. Presentera dina tjänster och förklara att du är intresserad av att delta i nästa upphandling. Du kan även använda en tjänst som till exempel Opic Analys, där du kan hitta information om avtal som går ut inom en kommande period. Använd denna information för att kartlägga potentiella kunder och satsa på de upphandlingar där du har störst chans att lyckas. Att jobba proaktivt är en av de viktigaste faktorerna för att lyckas med dina offentliga affärer!
3. Var noggrann
Läs upphandlingsdokumenten noggrant, och var inte rädd för att fråga den upphandlande myndigheten om något är oklart. Svara på alla frågor i upphandlingsdokument, men bara på det som efterfrågas. Kom ihåg att ange exakt belopp, exakta datum och se till att det inte finns motstridiga uppgifter i anbudet. Glöm inte att bifoga alla bilagor! Och viktigast av allt - lämna in ditt anbud i tid!
4. Börja enkelt
Om du är i startgropen med dina affärer för offentlig sektor är det alltid klokt att börja enkelt och koncentrera dig på en affär som du vet att du klarar av utan problem. Det är även lättare att vinna ett mindre kontrakt. Myndigheter värdesätter trygga och stabila affärer, så om du inte är en stor och känd aktör är det klokt att börja i liten skala. Se till att leverera och gör kunden riktigt nöjd, du har du även en viktig referens inför större upphandlingar i framtiden.
5. Lär dig av dina erfarenheter
Du kommer inte att vinna varenda upphandling, men du kan lära dig något varje gång. När upphandlingen har avslutats kan du begära ut det vinnande anbudet och jämföra det mot ditt eget för att se vad som gjorde att just den aktören vann affären och inte du. Här kan du hitta lärdomar som du kan ta med dig till nästa upphandling.