Vi bygger en helt ny plattform för Source-to-Contract

I augusti 2022 förvärvades Mercell av Thoma Bravo, en av världens ledande investerare inom cloudlösningar och SaaS-tjänster. Med nya finansiella ägare ökar möjligheterna för innovation och avancerad produktutveckling. Vi står inför en spännande resa och passade på att fråga Magnus Rehnström, Sales Manager på Mercell, om vad det här innebär för dig som kund.

magnus_rehnstrom

Vilka är Thoma Bravo?

Thoma Bravo är ett av världens största Private Equity företag med huvudfokus på företag med SaaS affärsmodell och de har funnits i över 40 år. De har en mycket imponerande meritlista och erfarenhet av att utveckla plattformar med sin "Buy and build"-strategi. Mercell blev det första förvärvet i Europa, vilket vi är mycket glada över! Detta innebär helt nya förutsättningar för Mercell och vi ser mycket fram emot ett gott samarbete med Thoma Bravo som ägare för att kunna leverera de bästa lösningarna till våra kunder.

Vilka är fördelarna med Thoma Bravo?

Våra nya ägare, liksom vi, vill att våra kunder ska få tillgång till marknadens bästa plattform och tillhörande tjänster. Thoma Bravo har därför gjort en grundlig genomgång av den modernaste av våra plattformar, Source-to-Contract. Fokus har varit att ta reda på om denna plattform har varit möjlig att bygga vidare på med hänsyn till de ambitioner som finns för framtiden. Har denna produkt det som krävs när det gäller skalbarhet, stabilitet och prestanda? Kommer plattformen att kunna hantera framtida innovativa lösningar? Kommer lösningen vara bäst på att hantera lagstadgade krav från myndigheter på flera marknader i Europa, GDPR-compliance, användarvänlighet, öppna API: er, inhämtning av extern data eller utveckling av moduler för att möta framtida krav på ny funktionalitet med mera. En annan fördel är att Thoma Bravo också har med sig mycket kunskap och best-practice när det gäller att bygga en organisation som lämpar sig för att driva denna typ av bolag.

Hur påverkar det här produktutvecklingen i dagsläget?

Med elva förvärvade bolag och nya ägare, gör nu Mercell en stor investering framåt. Vår tidigare strategi att bygga vidare på en av våra absolut modernaste upphandlar-plattformar ändras nu, då vi har sett att det skulle ta oss längre tid att nå våra långsiktiga mål. Därför har vi nu landat i en ny produktstrategi som innebär att vi bygger en helt ny plattform från grunden.

Vilka är fördelarna med den nya Source-to-Contract-plattformen?

Med vår och Thoma Bravos samlade erfarenhet, kompetenser och best practice kommer vi kunna bygga en plattform vi tidigare bara drömt om. Vi vill göra det ännu enklare och mer tillgängligt för våra användare att använda våra olika tjänster och lösningar genom att vara inloggade på endast en plattform. Det som är utmanande att bygga in i efterhand i befintligt system får vi nu möjligheten att redan från början inkludera i arkitekturen, som i hög användarvänlighet och ökade tillgänglighetskrav.

Vad betyder det för våra kunder att ha en amerikansk ägare?

Thoma Bravo är vår finansiella ägare, men vi är inte en del av Thoma Bravo. Oavsett vad våra ägare är verksamma, är vi fortfarande ett europeiskt företag som lyder under europeisk lagstiftning. Mercell kommer att fortsätta att agera i enlighet med alla bestämmelser, inklusive GDPR, och vi kommer inte att ändra vår medvetenhet om användningen av icke-europeiska servrar eller tjänster. Mercell är europeisk, med europeisk ledning, huvudkontor i Europa och föremål för europeisk lagstiftning.

Vad händer under tiden som den nya plattformen byggs?

Just nu pausar vi migreringsplanerna till tidigare Source-to-Contract. Vi förstärker våra resurser för befintliga system och kommer till skillnad från tidigare, att genomföra utveckling också av TendSign. Planering för detta pågår men vi ser kanske framför allt att en källa för utveckling kommer att vara krav i upphandlingar.

Tack Magnus, en sista fråga. Vad ser du fram emot mest under 2023?

Jag ser fram emot att vi ganska snart under 2023 kommer att kunna presentera såväl nyutvecklad kundnytta i TendSign som en övergripande bild av vår nya plattform. Superspännande är det förstås att få vara med från början när vi utformar den nya plattformen! Vi gör också allt detta i en ny organisation inom Mercell med än större fokus på våra kunder. Ser fram emot att berätta mer!

Foto: Kristin Viktorsson